Vaše poloha:
Dejte si pozor na skryté cukry. V jedné lžíci kečupu je až jedna kostka cukru
(Foto: canva.com)
Dejte si pozor na skryté cukry. V jedné lžíci kečupu je až jedna kostka cukru
(Foto: canva.com)

24.10.2022

Dejte si pozor na skryté cukry. V jedné lžíci kečupu je až jedna kostka cukru

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč kila nejdou dolů i když už nějakou dobu držíte přísnou dietu? Možná jsou problémem skryté cukry v jídle, kterým jste dříve nevěnovali pozornost. Poradíme vám, na které potraviny si máte dát pozor.

 

Nadměrný příjem cukru může způsobit zdravotní problémy, jako jsou obezita a cukrovka 2. typu, onemocnění jater, srdeční problémy a podobně. Kromě sladkostí samotných však existuje mnoho dalších potravinářských výrobků, které obsahují přidaný cukr. Výrobci však přidávají cukr do potravin, u kterých nepředpokládáme, že budou obsahovat velké množství. Cukr se totiž často vyskytuje v potravinách, které považujeme za zdravé. Bílý cukr je bezesporu extrémně škodlivý, a kromě negativních zdravotních následků je i návykový. Čím více ho konzumujete, tím pociťujete větší potřebu ho konzumovat. Cukry mohou být v potravinách, které používáte každý den, proto je nejlepší prostudovat si náš seznam skrytých cukrů a vyloučit je z jídelníčku.

 

Skryté cukry v potravinách

 

Ovocný jogurt

 

Jogurt je velice zdravá potravina, ale mnoho lidí nemá rádo chuť bílého jogurtu, a tak ho doplňují ovocem z velkého výběru příchutí dostupných v prodejnách. Aby však zlepšili chuť bílého jogurtu, výrobci přidávají ovoce, které obsahuje hodně cukru. Raději si připravte svůj vlastní jogurt přidáním čerstvého ovoce do bílého jogurtu.

 

Müsli

 

Vločky a müsli jsou rychlým řešením na snídani, svačinku i lehkou večeři. Obsahují vlákninu, celozrnné obiloviny a velmi málo tuku, ale často skrývají více než 10 gramů cukru na šálek.

 

Energetické tyčinky

 

Sladké svačiny polité čokoládou nebo jogurtem obsahují zdravé obilniny a ořechy, ale jsou také skrytým zdrojem cukru. Konzumujte energetické tyčinky, které obsahují méně než 12 až 15 gramů cukru.

 

Sušené ovoce

 

Milovníkům sladkého, kteří si hlídají kilogramy, se doporučuje nahradit čokolády a sušenky sušeným ovocem. Ovoce je nejzdravější jídlo, které můžete jíst po celý den, ale balíčky sušeného ovoce obsahují hodně přidaného cukru. Pokud si hlídáte příjem cukru, neměli byste to se sušeným ovocem přehánět.

 

(Foto: canva.com)

 

Rajčatová omáčka a kečup

 

Rajče obsahuje lykopen, antioxidant, který přispívá ke zdraví, snižuje riziko rakoviny prsu a prostaty. Lykopen má ještě lepší účinek ve zpracovaných rajčatových produktech, takže rajčatová polévka, omáčka a šťáva jsou nejlepšími zdroji. Konzervované rajčatové omáčky, stejně jako kečup, však obsahují hodně cukru. V jedné lžíci kečupu je až jedna kostka cukru.

 

Pomerančový džus

 

Kupovaný pomerančový džus je kalorický a obsahuje přidané cukry. Totéž platí pro limonádu a kupovaný ledový čaj. Zdravější variantou je čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva a do čaje, který si doma uvaříte, stačí přidat citron a med.

 

Instantní polévky

 

Polévku jako pokrm lze jen těžko spojovat s cukrem. Je pravda, že domácí, založená na čerstvých surovinách, je pro vaše zdraví jednou z lepších voleb, nicméně mnohé polévky ze sáčků nejsou. Důvodem jsou právě cukry, které se přidávají za účelem dosažení lepší chuti samotného jídla.

 

Salátové dresinky

 

Pro většinu lidí je salát typický příklad zdravého jídla. To je pravda, ale jen do té doby, než do něj přidáte dresink. Některé salátové dresinky obsahují hodně cukru. Zejména tzv. light verze jsou často plné cukru, protože výrobci kvůli chuti vyvažují snížený obsah tuku cukrem. Francouzský dresink obsahuje zhruba 15 gramů cukru na 100 gramů.

 

(Foto: canva.com)

 

Kupované smoothies

 

Hotové smoothies ze supermarketů často obsahují hodně skrytého cukru, až 30 gramů. Pozor byste si měli dát i na druhy ovoce zpracovávaného ve smoothies a pokud možno volit produkty s vysokým podílem zeleniny.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Je alobal neviditelné nebezpečí ve vaší kuchyni? Společně odhalíme skrytá rizika

Alobal je tenký materiál, který se běžně používá při vaření a pečení. Mnoho z nás ho používá na zabalování jídla a svačin nebo jako krytí při pečení. Na první pohled se zdá jako neškodná pomůcka v kuchyni, ale málokdo si uvědomuje, že alobal může skrývat nebezpečí pro naše zdraví.

Zlepšete své zdraví s čajem z bobkového listu: 5 neduhů, které může zmírnit

Bobkový list, známý svou výraznou aromatickou vůní a chutí, není jen oblíbenou přísadou v kuchyni, ale také skrývá mnoho zdravotních výhod. Již tisíce let se bobkový list používá jako bylinkový lék po celém světě. Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak využít jeho blahodárných účinků, je příprava čaje. Čaj z bobkového listu dokáže pomoci zmírnit různé neduhy a přispět k vašemu celkovému zdraví.

Zdravé nebo nebezpečné? Konzumujete rostlinné oleje každý den?

Olej je důležitou součástí pro přípravu jídel, ale nabízí se otázka, jestli jeho každodenní používání prospívá zdraví. Každý druh oleje má své plusy a minusy a my vám řekneme, jaký to jsou.

Jak ochránit své zdraví při výběru a skladování mletého hovězího masa

Hovězí maso patří mezi oblíbené druhy masa v mnoha kuchyních po celém světě. Pokud máte rádi hovězí maso a chcete si ho dopřát v nejlepší kvalitě, je důležité vědět, jak správně vybrat a skladovat toto maso.

Jaké má muškátový oříšek účinky na zdraví?

Muškátový oříšek je malý, ale silný oříšek, který pochází z Indie a jihovýchodní Asie. Tento oříšek je bohatý na řadu prospěšných látek pro zdraví, včetně vlákniny, bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů a minerálů. Jeho aroma a chuť jsou velmi výrazné a přidává se do řady jídel, od sladkého pečiva po kořeněná jídla. Muškátový oříšek má řadu účinků na zdraví, které jsou popsány níže.

Kokosový cukr: přírodní varianta sladidla

Asi každý z nás řeší ve svém životě téma cukr. Většinou se ho snažíme omezit nebo odstranit z našeho života, kvůli hubnutí, zdravější životosprávě nebo zdravotním potížím. Víte ale, že cukr pro naše tělo neznamená jen zlo a že ho i pro naše správné fungování těla potřebujeme? Stačí si jen ujasnit jeho důležitost a nepřehánět to s konzumací.

Jak sušit a uchovávat koriandr pro maximální chuť a aroma?

Koriandr je jedním z nejoblíbenějších koření na světě. Dodává jídlu teplé, citrusové a mírně květinové aroma, které se hodí do široké škály pokrmů, od kari a hummusu až po omáčky a marinády. Ať už pěstujete koriandr sami, nebo si ho kupujete čerstvý v obchodě, je důležité ho správně skladovat, abyste zachovali jeho maximální chuť a aroma.

Jak efektivně využít potraviny: Čtyři metody, jak předejít jejich plýtvání doma

Plýtvání potravinami je jedním z nejzávažnějších problémů současnosti. Každý rok se vyhodí více než jedna třetina všech vyprodukovaných potravin. Poradíme vám, jak plýtvání omezit, abyste pomohli nejen životnímu prostředí, ale i své peněžence.

Proč někteří lidé nenávidí koriandr a ti druzí ho zbožňují?

Koriandr, známý také jako cilantro, je aromatická bylinka, která se běžně používá v kuchyních po celém světě. Jeho svěží chuť a citrusové aroma dělí lidi na dva tábory: ty, kteří ho milují, a ty, kteří ho nenávidí.

Přítel, nebo nepřítel? Odkrýváme mýty kolem kofeinu

Váš každodenní společník, či zrádce? Kofein je předmětem mnoha diskuzí a debat o jeho vlivu na naše zdraví. Odpověď na otázku, zda je kofein naším parťákem či nepřítelem, není zcela jednoznačná. V tomto článku se podíváme na některé z nejčastějších mýtů a fakta týkající se tohoto oblíbeného stimulantu.