Vaše poloha:
Kdy při pečení použít sodu a kdy kypřící prášek?
(Foto: canva.com)
Kdy při pečení použít sodu a kdy kypřící prášek?
(Foto: canva.com)

15.03.2022

Kdy při pečení použít sodu a kdy kypřící prášek?

Víte, jaký je rozdíl mezi sodou a kypřícím práškem? Kdy lze nahradit jedno druhým a kdy ne? Povíme Vám, jak na pečení se sodou a kypřícím práškem.

 

Přestože mají stejnou funkci, jedlá soda a kypřící prášek se nepoužívají ve stejných receptech. To závisí na dalších ingrediencích, které použijeme na konkrétní pekárenský výrobek.

 

Můžeme použít vždy jedlou sodu místo kypřícího prášku?

 

Jedlá soda (soda bikarbona) je základní chemická látka, která reaguje s kyselými látkami. V kombinaci s kyselými látkami, jako je citronová šťáva nebo podmáslí, vytváří oxid uhličitý, a proto koláč v troubě nabude na objemu.  Navíc se takto neutralizuje jeho kovově hořká chuť pocházející z uhličitanu sodného.

 

Kypřící prášek neboli prášek do pečiva obsahuje jedlou sodu, kyselinotvornou složku a plnidlo (obvykle škrob). Prášek do pečiva reaguje už při kontaktu s obyčejnou vodou. Vzhledem k tomu, že prášek do pečiva již obsahuje kyselinu, není nutné do směsi, ve které jej používáme, přidávat kyselé ingredience.

 

Pokud používáte prášek do pečiva a recept uvádí přidání citronové šťávy nebo octa, můžete tento krok přeskočit, protože kyselina je již v prášku do pečiva. Protože má jemnou a neutrální chuť, prášek do pečiva se častěji používá při výrobě pekařských výrobků a dezertů. Na našem trhu dostupný prášek do pečiva reaguje většinou ve dvou fázích: při kontaktu s tekutými přísadami a při působení vysoké teploty.

 

(Foto: canva.com)

 

Je důležité vědět, že jedlou sodu lze úspěšně nahradit práškem do pečiva. Dávejte pozor, abyste přidali trojnásobné až čtyřnásobné množství prášku do pečiva, než je uvedené množství jedlé sody. Prášek do pečiva však nelze jednoduše nahradit jedlou sodou kvůli intenzivní kovově-hořké chuti sody, ale také proto, že absence kyseliny nevede k požadované reakci sody. Také působení jedlé sody je třikrát až čtyřikrát silnější než prášku do pečiva, takže pokud se soda používá jako náhrada prášku s přídavkem kyseliny, je třeba dbát na snížení množství sody.

 

 

Kypřící prášek v akci

Albert

1,90 Kč

Zbývá 6 dní

Platí do: 14.5.2024

Platí v prodejnách

Albert

1,90 Kč

Zbývá 6 dní

Platí do: 14.5.2024

Platí v prodejnách

Persil prací prášek 20 dávek, vybrané druhy

159,90

Univerzální prací prostředek na bílé a stálobarevné prádlo v... více informací

2 prodejci

Více informací

FLOP

159,90 Kč

Zbývá 6 dní

Platí do: 14.5.2024

Prodejny FLOP

FLOP TOP

159,90 Kč -30%

Zbývá 6 dní

Platí do: 14.5.2024

Platí v prodejnách

Persil prací prášek 70 dávek, vybrané druhy

479,90

Univerzální prací prostředek na bílé a stálobarevné prádlo v... více informací

1 prodejce

Více informací

Tesco

479,90 Kč -19%

Zbývá 19 dní

Platí do: 27.5.2024

Platí v prodejnách

* cena s clubcard

Zobrazit více

 
 
 

Mohlo by Vás zajímat

Zamilujte se na první kousnutí: Recept na Oreo Cheesecake

Představte si dokonalou harmonii chutí, kde se sladkost čokoládových sušenek Oreo spojí s krémovou lahodností cheesecake. Tento Oreo cheesecake je kulinářským zjevením, které vás donutí zamilovat se na první kousnutí. Tento dezert je ideální volbou pro každou příležitost, ať už jde o oslavu narozenin, rodinnou večeři nebo jen tak pro potěšení vašich chuťových pohárků.

Zažijte Velikonoce jako nikdy předtím: Recept na beránka v pěti variantách

S blížícími se Velikonočními svátky se otevírá doba, kdy se rodiny a přátelé scházejí, aby společně oslavovali, a co by to byly za oslavy bez tradičního velikonočního beránka? Připravte se na to, že tento rok budou Velikonoce opravdu speciální, protože vám přinášíme recept na beránka v pěti neodolatelných variantách. Od klasického tvarohového až po luxusní biskupský beránek, každá z nich představuje jedinečnou chuť, která obohatí váš velikonoční stůl a zanechá vás i vaše blízké v úžasu.

Recept na nadýchaný mazanec, který zmizí dřív, než řeknete 'Velikonoce'

S blížícími se Velikonočními svátky se na naše stoly opět vrací tradiční pochoutky, mezi které patří i neodolatelně voňavý a luxusně nadýchaný mazanec. Tento klenot české kuchyně dokáže vykouzlit úsměv na tváři každého, kdo se po jeho ochutnání cítí jako v ráji. V tomto článku vám přinášíme recept na mazanec, který zmizí dřív, než stačíte říct "Velikonoce".

Chcete si vyrobit si vlastní sýr? Je to snadné! Přehled sýrů, které zvládnete sami

Jste milovníky sýrů a chtěli byste si vyzkoušet jejich přípravu? Proces výroby zvládnou i naprostí nováčci, a to i bez speciálního vybavení. Přinášíme vám recepty na ricottu, sýr feta, cottage a pivní sýr. Nejenže si na těchto sýrech pochutnáte, ale také vám poslouží, jaké skvělé dárky pro vaše blízké.

Zkuste to jinak: Recept na šneky se skořicí a citronovou polevou

Zapomeňte na obvyklé dezerty a dejte své kuchyni nový nádech s receptem na skořicové šneky s osvěžující citronovou polevou. Tato lahodná pochoutka je nejen snadná na přípravu, ale také přináší do vašeho domova vůni a pohodu. Překvapte své blízké tímto originálním receptem a užijte si závan skořice ve své kuchyni.

Něco sladkého ke kávě: Recept na nadýchanou citronovou babetu s polevou

Když se řekne "citronová babeta", určitě se vám vybaví představa nadýchaného, osvěžujícího dezertu, který dokonale pasuje ke kávě. Tento tradiční recept je známý po celém světě. Citronová babeta je oblíbená pro svou lehkost, svěžest a jednoduchost přípravy.

Upečte si legendární pražský koláč

Zamilujte si chuť a vůni pražského koláče. Tento kulinářský skvost, kombinující jemné těsto, voňavý krém a skořicovou drobenku, je ideálním doplňkem k vaší nedělní kávě nebo jako sladká pochoutka pro každodenní radost. Objevte originální recept, který je jednoduchý, ale zároveň nabízí neopakovatelný gurmánský zážitek.

Skořicový sen u vás doma. Recept na dokonalé skořicové šneky

Skořice, ta voňavá přísada, která dokáže proměnit obyčejné pečivo na něco naprosto úžasného. Skořicové šneky patří mezi oblíbené pochoutky milovníků sladkého po celém světě. Pokud si chcete dopřát tuto skořicovou dobrotu, zkuste náš recept na dokonalé skořicové šneky z kynutého těsta. Připravte se na křupavý, vonný a lahodný zážitek.

Věnečky jako z cukrárny. Recept na domácí věnečky se žloutkovým krémem

Svěží, nadýchané a plné lahodného žloutkového krému - ano, to jsou věnečky. Tato tradiční cukrářská lahůdka je oblíbená po celém světě a nyní vám ukážeme, jak si je připravit přímo v pohodlí vaší kuchyně. Získejte chuť nejlepších věnečků, které jste kdy ochutnali, a připravte si je díky našemu receptu na domácí věnečky se žloutkovým krémem. Jednou, co je ochutnáte, už nebudete chtít jiné dezerty.

Sladká chuť podzimu: Recept na domácí dýňovou bábovku

Podzim přináší mnoho krásných změn, a jednou z nejoblíbenějších je návrat do kuchyně a pečení. Když je venku chladněji a listí začíná opadávat, není nic lepšího než si připravit něco sladkého a voňavého doma. Jedním z nejlepších receptů na podzimní dobroty je dýňová bábovka. Tato chutná a vláčná bábovka osloví chuťové buňky všech členů rodiny a vytvoří dokonalou atmosféru podzimního dne.