14.03.2022
Chcete si uvařit těstoviny a nevíte jaké si zvolit? Nevadí, máme tu pro vás seznam všech druhů!
Těstoviny jsou dnes nezbytnou součástí většiny kuchyní po celém světě. Ať už si první představíme levný a rychlí pokrm ze studentských let, či tradiční italskou specialitu, většina z nás je má na talíři celkem pravidelně. Dnes si povíme o těstovinách pár zajímavostí a zorientujeme se v možných variantách a složení.
Historie těstovin
Jen velmi těžko se dohledává pravý původ těstovin. Už proto, že se s nimi setkáváme v tradičních kuchyních po celém světě. I česká kuchyně nabízí například nudle do polévky, jako tradičního zástupce těstovin v české kuchyni. Jednou z kolébek těstovin je ale dozajista Itálie. Existuje sice mnoho teorii o tom, jak se těstoviny do Itálie dostaly – vliv Arabů z 8. a 9. století, nebo Marko Polo, který je měl přivést ze svých cest ve 13. století. Ovšem tyto teorie jsou sporné. Hlavně pak proto, že první zmínka o těstovinách pochází z 1. století n.l., ve známé Apiciově knize, kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami „lagana“ (předchůdce lasagne). Od té doby prošly značným vývojem a ve své dnešní podobě se po Itálii rozšířily ve 13. století.
Druhy těstovin
Plněné
- ravioli – většinou ve tvaru čtvercového nebo půlkruhového polštářku. Často se plní ricottou a špenátem, nebo masem ale i jinými ingrediencemi. Jsou vhodné k řídkým i hustým krémovým omáčkám.
- tortellini – mají tvar zkroucených prstýnků, nejčastěji plněny masem a parmazánem. Vhodné k hustým omáčkám, či do vývaru.
- cannelloni – jsou asi 10 cm dlouhé a duté. Plní se například ragú, ricottou či špenátem. Jsou vhodné především k zapékání
Dlouhé
- spaghettini – velmi tenké špagety, vhodné k řídkým i hustým omáčkám
- spaghetti – klasické špagety, vhodné k řídkým i hustým omáčkám
- bucatini – duté špagety, vhodné k řídkým i hustým omáčkám
- linguine – placaté špagety, vhodné k hustým omáčkám
- tagliatelle – méně široké nudle, vhodné k hustým omáčkám
Tagliatelle | |
Těstoviny tagliatelle mix 400 g BIO COUNTRY LIFE 43 Kč
|
|
- fettuccine – středně široké nudle vhodné k hustým omáčkám
- pappardelle – nejvíce, cca 1cm široké nudle, vhodné k hustým omáčkám
- lasagne – jsou nejkratší z výše uvedených těstovin, ale zato nejširší (cca 8 cm x 17 cm) jsou vhodné na zapékání zejména s ragú a sýrem.
Krátké
- fusilli – vřetena, vhodná k hustým omáčkám
- penne – širší rourky se zkosenými konci, vhodné k hustým omáčkám
- farfalle – mají tvar mašliček, vhodné jak k řídkým, tak k hustým omáčkám
- rigatoni – širší rourky s rovnými konci, též nazývány maccheroni, vhodné k hustým omáčkám a k zapékání
- cavatappi – jsou duté makaróny, které jsou ve tvaru spirály (vývrtky), vhodné spíše k hustým omáčkám
- rotelle – mají tvar kola od vozu, vhodné k hustým omáčkám
- chifferini – krátké, do obloučku zahnuté makaróny, lidově nazývaná kolínka, vhodné k hustým omáčkám a k zapékání
- pipe rigate – duté zahnuté těstoviny podobné šnečí ulitě, na jedné straně otevřené a na druhé zploštělé, vhodné k hustým omáčkám
Polévkové
- orzo – těstoviny ve tvaru rýže
- stelline – malé hvězdičky
- alfabetti – těstovinová písmenka
Alfabetti | |
Těstoviny písmenka pšeničná mix 250 g BIO COUNTRY LIFE 28 Kč |
|
|
Ostatní
- cous cous – zvláštní druh těstoviny, nepochází z Itálie, ale ze severní Afriky. Je také oblíbený v arabské kuchyni. Používá se buď do polévek, nebo jako příloha k hlavnímu jídlu
Kuskus | |
Kuskus 500 g COUNTRY LIFE 44 Kč |
|
|
- gnocchi – malé knedlíčky z pšeničné mouky a brambor, vhodné k hustým omáčkám.
Složení těstovin
Vaječné a bezvaječné
Těstoviny existují jak vaječné tak bezvaječné. Tento aspekt jejich složení je zejména důležitý v případě některých druhů potravinových alergií, nebo v případě, že hledáte veganskou variantu.
Typy mouky
Těstoviny mohou být vyrobeny z různých typů mouky, jako jsou:
- semolinové – semolina, neboli semolinová mouka je pšeničná krupice umletá z tvrdé / tvrdozrnné pšenice
- špaldové – špaldová mouka se vyrábí z pšenice špaldy
- celozrnné – celozrnné nebo grahamové těstoviny, ať už pšeničné, žitné, ječné nebo jiné, obsahují více vlákniny, vitamínů a minerálů. Jsou tedy výživově pestřejší a jejich glykemický index je nižší než u těstovin klasických
- žitné – žitná mouka platí za zdravější variantu pro nižší obsah lepku a příznivý vliv na tělesnou váhu a cukrovku
- ječné – ječná mouka také patří mezi alternativy s nižším obsahem lepku
Celozrnné, semolinové špagety | |
Těstoviny špagety celozrnné semolinové 500 g BIO GIROLOMONI 41 Kč
|
|
Bez lepku
I těstoviny lze pořídit bez lepku. A to konkrétně:
- pohankové
- kukuřičné
- rýžové
Těstoviny v akci
Mohlo by Vás zajímat
Osvědčené triky, jak zachránit přesolené jídlo!
Přehnali jste to se solí při přípravě jídel? Máme pro Vás pár triků, jak zachránit Váš pokrm!
Jak vážit bez váhy? Triky jak si umět poradit při vaření a pečení v kuchyni
Asi každý se setkal s tím, že se pustil do vaření nebo pečení a najednou si uvědomil, že si musí odměřit určité množství ingrediencí. Jenže doma nemáte žádnou kuchyňskou váhu. To rozhodně není žádný problém, protože existují metody, které vám nahradí váhu a ulehčí práci v kuchyni.
Jak efektivně využít potraviny: Čtyři metody, jak předejít jejich plýtvání doma
Plýtvání potravinami je jedním z nejzávažnějších problémů současnosti. Každý rok se vyhodí více než jedna třetina všech vyprodukovaných potravin. Poradíme vám, jak plýtvání omezit, abyste pomohli nejen životnímu prostředí, ale i své peněžence.
Proč si můžete dopřát těstoviny každý den a bez obav o zdraví a postavu?
Těstoviny jsou často neprávem zatracovány jakožto nepříliš zdravá příloha bohatá na kalorie. Nemusí tomu tak ale nutně být. Zjistěte, jak těstoviny zakomponovat do vyvážené stravy.
Co signalizují bílé skvrny na žloutku a můžete taková vejce bezpečně jíst?
Možná jste si už někdy všimli bílých skvrn na vaječném žloutku. Je bezpečné taková vejce konzumovat?
Máte doma litinovou pánev? Dejte si pozor, tyto 4 potraviny na ni nepatří
Litinová pánev je nepostradatelným kuchyňským nástrojem, který nabízí mnoho výhod a přináší kulinářským nadšencům radost z dokonalého vaření. Její vlastnosti jako vynikající tepelná vodivost a schopnost udržovat teplotu ji činí oblíbenou volbou pro mnoho kuchařů. Nicméně, existují i některá omezení a záležitosti, na které je třeba dávat pozor, aby byla zaručena dlouhá životnost a bezpečnost používání této pánve.
Víte, že rýže může být druhý den škodlivá? Jak správně uchovávat rýži, aby neuškodila zdraví
Samotná rýže je jedním z nejoblíbenějších základních pokrmů po celém světě. Je cenově dostupná, výživná a výborná jako příloha k mnoha pokrmům. Avšak málokdo ví, že rýže může být druhý den po uvaření škodlivá pro zdraví, pokud není správně uchována a zpracována. Tato skutečnost souvisí s přítomností bakterie Bacillus cereus, která může způsobit potravinovou otravu.
10 rozšířených mýtů o potravinách, které vás překvapí
V době, kdy je dostupnost informací tak snadná, můžeme se často dostat k nepravdivým nebo zjednodušeným informacím. Při hledání toho, co je nejlepší pro naše zdraví, můžeme narazit na některá tvrzení, která jsou neúplná, nebo dokonce nesprávná. Pojďme se podívat na 10 nejrozšířenějších mýtů o potravinách a podrobně je prozkoumat.
Jak efektivně využít vodu z uvařených těstovin?
Voda z uvařených těstovin je velmi užitečná. V podstatě vždy ji ale většina z nás vyleje po vaření do dřezu, aniž bychom si její užitečnost uvědomovali. Voda z uvařených těstovin však obsahuje mnoho živin a minerálů, které lze využít v kuchyni a v domácnosti.
Pět nečekaných potravin, které můžete zmrazit a použít později
Zmrazování potravin je skvělý způsob, jak prodloužit jejich trvanlivost a zároveň ušetříte peníze. Všichni jsme zvyklí zamrazovat maso, zeleninu a pečivo, ale co když existuje mnoho dalších potravin, které můžete také zmrazit a použít později? Zde je pět nečekaných potravin, které můžete bez obav zamrazit.