Test DNES: Grilovací omáčky
Barbecue omáčky jsou průmyslový produkt se všemi svými klady i zápory. Jsou rychle po ruce, ale také plné složek, které bychom si do nich doma rozhodně nedali.
Mezi sladkosti by je asi nikdo nezařadil, přesto obsahují docela slušnou nálož cukru. V barbecue omáčkách, které se podávají ke grilovanému masu, je více cukru než ve zmrzlinách. Potvrdily to analýzy 12 vzorků, které pro MF DNES zpracoval Státní veterinární ústav v Praze.
U produktu, který patří mezi slané pochutiny, to docela překvapí. Stačí se však podívat na složení uvedené na obalech. U všech vzorků najdete cukr na předních místech – to znamená, že je ho ze všech složek nejvíc. Kromě cukru jsou tu i další sladidla – melasa, glukózo-fruktózový sirup, dextróza...
Kouřová chuť bez kouře
Druhé překvapení je přídavek kouřových aromat ve většině omáček. Lehká uzená chuť sice k barbecue omáčkám patří, ale měla by ji zajistit mletá zauzená paprika nebo opečená cibule.
Když ponecháme stranou, že je trochu nelogické přidávat další silnou uzenou chuť k masu, které ji získá přirozeně grilováním, kouřová aromata jsou hodně diskutovanou přísadou. Nejsou totiž úplně bez rizika, mohou obsahovat takzvané polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU), z nichž některé mají rakovinotvorné účinky. Právě proto je jejich používání přísně regulováno a obsah PAU nesmí překročit povolený limit. Je pravda, že použití umělé uzené příchutě je považováno za méně škodlivé než tradiční uzení nebo grilování nad ohněm.
Sladká, pálivá, uzená...
Výrazná umělá kouřová chuť a přílišná sladkost byly nejčastějšími „prohřešky“, které porotci omáčkám vyčítali. U některých vzorků vadila také syntetická pachuť nebo přílišná pálivost – třebaže jsme vybírali omáčky, které nebyly označeny jako pikantní. Celkově kupované omáčky porotcům příliš nechutnaly a všichni se shodli na tom, že nejlepší je udělat si doma vlastní omáčku a ochutit ji podle svých představ.
S xanthanem a adipanem
Na přípravu barbecue omáčky neexistuje jeden shodný recept, některé se hodně liší v surovinách i způsobu přípravy, ale základem jsou vždy rajčata a cibule, k dochucení ocet, sůl a koření.
Ve složení testovaných produktů však najdeme i složky, které bychom si do omáčky doma nedali. Jsou to především zahušťovadla, vět- šinou ve formě modifikovaných škrobů, ale také různých přírodních a syntetických potravinářských gum, jako je xanthan nebo acetylovaný zesíťovaný adipan škrobu.
Průmyslová výroba pochopitelně používá přípravky, které prodlužují trvanlivost nebo podporují stabilitu barvy.
Třetina vzorků v testu obsahovala chemické konzervační látky. Není bez zajímavosti, že ve stejném testu v Německu se konzervanty neobjevily ani v jednom vzorku.
Grilovací omáčky se totiž obejdou i bez nich, dostatečnou trvanlivost jim zajistí tepelná úprava, kterou při výrobě procházejí – sterilizace nebo pasterizace.
V plastu, nebo ve skle?
Grilovací omáčky se podobně jako kečupy prodávají buď ve skleněných, nebo plastových obalech. V praxi jsme si ověřili, že každý typ obalu má své výhody a nevýhody. Z plastových lahví se omáčka lépe dávkuje, nehrozí tolik, že vám na talíř vyletí dvakrát tolik, než jste chtěli. Ve skleněných – pokud nemají úzké hrdlo – zase nezůstává tolik nevyužitého zbytku, který za žádnou cenu nedostanete ven.
Spotřebujte urychleně
Co s nespotřebovanou omáčkou? Jak dlouho vydrží v lednici po otevření? Každý, kdo používá kupované grilovací omáčky, řeší občas tento problém. Ne všechny obaly dávají jasnou odpověď na tyto otázky. Informaci, dokdy otevřený výrobek spotřebovat, jsme nenašli u pěti vzorků. Pokyn „Spotřebujte urychleně“ moc nepomůže.
I když podle předpisů není nutné uvádět výrobce – místo něj může být distributor nebo prodávající, přesto rozdáváme minusové body, když se z obalu nedozvíme, kdo a kde omáčku vyrobil. Spotřebitelé mají jistě na tuto informaci právo.
Nejlevnější je nejhorší
Nejlépe v testu dopadly se shodnou známkou Hellmann’s Steak Sauce, pod níž je podepsána společnost Unilever, a omáčka Simply M&S Barbecue sauce rich, sweet & smokey vyrobená ve Velké Británii.
Na posledním místě skončila Benita Barbecue Sauce neznámého českého výrobce z Kauflandu. Byla nejlevnější ze všech – stála pět korun v přepočtu na 100 gramů.
Výrobky, které uspěly v testu
Hellmann’s Steak Sauce
- Výrobce:
- neuveden (Unilever)
- Koupeno:
- Tesco
Cena za 100 g: 15 Kč Složení: voda, rajčatová pasta, cukr, ocet, glukózo-fruktózový sirup, zelenina (cibule, opečená cibule, sušená cibule), sůl, modifikovaný kukuřičný škrob, koření (pepř černý, chilli), semena rajčat, aroma
Běžná cena 41,90 Kč
Co zjistil test
Hodnocení
Má příjemnou rajčatopepřovou vůni, hustší konzistenci s výraznými kousky zeleniny a koření. Chuť je poměrně přirozená, rajčatová, příjemně pálivá (možná až moc), hodně pepřová. Ocení ji ti, kteří nemají rádi zauzenou chuť. Obsah cukrů není vysoký, zato obsah soli patří k nejvyšším. Složení se omezuje jen na základní suroviny a neobsahuje ani kouřové aroma. Má „nectnosti“ skleněných lahví: špatně se dávkuje přesné množství, ale zato v ní nezůstávají žádné nevyužité zbytky. Informace na obale jsou kompletní, chybí jen výrobce (nepovinné).
2,3 Známka testu
Simply M&S Barbecue sauce
- Výrobce:
- Made in U.K
- Koupeno:
- Marks & Spencer
Cena za 100 g: 13 Kč Složení: voda, cukr, rajčatová pasta 10 %, lihový ocet, glukózo-fruktózový sirup, kukuřičný škrob, černá melasa, barvivo: jedn. karamel, sůl, sušená cibule, uzené aroma, mletá uzená paprika, mletý černý pepř, konzervant E202 (sorban draselný)
Běžná cena 64 Kč
Co zjistil test
Hodnocení
Grilovací omáčka avizuje uzené aroma už v názvu (rich, sweet & smokey) a skutečně po kouři voní i chutná. Na rozdíl od jiných vzorků ale jen lehce. Také konzistence je poměrně dobrá, i když zahuštěná škrobem. Chuť je hodně sladká, jemně pikantní, nejvíce připomíná autentickou chuť barbecue omáček připravených z rajčat a uzené papriky. Minusem je, že obsahuje konzervanty a vysoké množství cukrů, obsah soli je naopak ve srovnání s ostatními omáčkami velmi nízký.
2,3 Známka testu
Spolupracujeme s:
- Albert
- Globus
- Kaufland
- Albert Online
- KiK
- Košík.cz
- LUXOR
- OBI
- Delmart
- Foodora
- Můj FREŠ
- Lidl
- Tesco
- Billa
- RABBIT řeznictví
- ŘEZNICTVÍ MÚÚÚ
- Tamda Foods
- ZEMAN maso-uzeniny
- Penny Market
- JIP
- PROCHÁZKA – Váš řezník
- ROSSMANN
- Teta drogerie
- CBA
- Pepco
- Ratio
- Tchibo
- C & A
- DATART
- Decathlon
- BENU
- Dr.Max
- Hornbach
- UNI HOBBY
- Jysk
- Möbelix
- XXXLutz
- Intersport
- Sportisimo
- Planeo
- ASKO - NÁBYTEK
- HONOR
- SCONTO Nábytek
- Ikea
- Okay Nábytek
- kika
- IDEA nábytek
- Takko Fashion
- KASVO - CZ NÁBYTKÁŘ
- CASARREDO
- Vesna
- Koberce BRENO
- Okay Elektro
- Tescoma
- Kitos
- Electro World
- Alphega Lékárna
- HECHT MOTORS s.r.o.
- mojelekarna.cz
- Trefa
- Terno
- BENE NÁPOJE
- PharmaPoint
- Barvy a laky drogerie
- FLOP TOP
- Ráj drogerie
- Šlak
- Dům barev
- TEDi
- Barevný ráj
- Deichmann
- ČERVA
- FLOP
- Bambule
- T.S. Bohemia
- Super ZOO
- H&M
- MALL.cz
- Alza.cz
- Acer
- AGEO.cz
- ALPINE PRO
- Astratex
- BANQUET
- Black Red White
- BobrElektro.cz
- Bonprix
- BonVeno
- Centrum Černý Most
- CZC.cz
- Expert
- FAnn parfumerie
- Filson Store
- Frosch
- Hawaj.cz
- Hruška
- Kamenické práce Ondrejka
- Knižní klub
- Konzum
- Lékárna AGEL
- Levnoshop
- Metropole Zličín
- Mobino.cz
- Nábytek MIKULÍK
- Nábytkáři Čech a Moravy
- Naturprodukt
- NOTINO.cz
- Optika Lentiamo
- Orfa Nábytek
- Pet Center
- Potraviny CZ
- Prima Drogerie
- Řeznictví u Rudolfa
- Rock point
- s.Oliver
- Sahm Gastro
- SAM 73
- Travel Free s.r.o.
- Velký Košík
- Westfield Chodov
- Xantea Drogerie
- Zvěrokruh
Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).
Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s.