E174 - Stříbro

E174 - Stříbro Sříbrné barvivo

  • Stupeň škodlivosti 4 - Přísada, která je v podezření jako příčina alergií, hyperaktivity, stresu

Popis E174 - Stříbro

Stříbro se u potravin používá jako barvivo k dekorativním účelům. Stříbro se v malém množství přirozeně vyskytuje v lidském těle i v těle zvířat.

Využití E174 - Stříbro

  • Barvivo - Dodávají potravinám barvu. Barviva mohou být přírodní, přírodně identická (tedy nejsou získány přirozenou cestou, ale jejich vlastnosti jsou shodné) nebo syntetická.

Jako přísada do potravin je výhradně omezena na vnější dekorace např. čokoládových dortů, povrchu kuliček (dráže) nebo cukrovinek obalených cukrem. Využívá se převážně v jiných odvětvích – fototechnika, elektrotechnika, lékařství, chemie, výroba šperků aj.

Účinky E174 - Stříbro na organismus

Při požití stříbra se většina látky vylučuje z těla ven, malé množství však v těle setrvává. Dlouhodobější pravidelnou konzumací může být způsobeno poškození ledvin nebo dojít k ovlivnění funkce jater, mozku. Může také dojít k šedému zabarvení očí, hrdla, kůže či nosní přepážky.

Stupeň škodlivosti4
Živočišného původuNE
Nevhodné pro dětiNE
Způsobující alergieNE
Škodící zdravíNE
Zakázaná v EU a ČRNE

Tabulka zobrazuje vliv E174 - Stříbro na zdraví člověka



Reklama