E270 - Kyselina mléčná

E270 - Kyselina mléčná Bezpečný konzervant

  • Stupeň škodlivosti 1 - Látka vyskytující se v přírodě, získaná synteticky

Popis E270 - Kyselina mléčná

Kyselina mléčná je bezbarvá tekutina bez zápachu a s nakyslou chutí. Snadno se rozpouští a má sirupovou konzistenci. Vytváří bezbarvé krystalky a vzniká v těle z glykogenu ve svalech a vyplavuje se do krve. Vyskytuje se v mase. Jedná se o přirozený meziprodukt metabolismu savců. Zesiluje účinnost antioxidantů, zvýrazňuje a zlepšuje chuť, ovlivňuje hodnotu pH a může být využita jako rozpouštědlo. Vyskytuje se ve dvou formách: L (pozitivní) a D (negativní), které se obě přirozeně vyskytují v kvašených potravinách. Slouží také jako antimikrobiální látka a její L (pozitivní) forma se využívá v kojenecké výživě.

Využití E270 - Kyselina mléčná

  • Regulátor kyselosti - Jsou látky, které mění či udržují kyselost či alkalitu potraviny
  • Látka zvýrazňující chuť a vůni - Jsou látky, které svou přítomností v potravině zvýrazňují její chuť a vůni

Používá se jako činidlo upravující kyselost. Dále ji můžeme naleznout v nápojích, margarínech, cukrovinkách, sušených vaječných bílcích, olivách, rohlících, chlebu, houskách, sýrových produktech, šerbetech, másle, mražených dezertech a také se používá v pivovarnictví. Přirozeně konzervuje potraviny jako je okurky, jogurty, smetana, kysané zelí nebo sýry.

Účinky E270 - Kyselina mléčná na organismus

Kyselina mléčná, která se přirozeně vyskytuje ve všech živých organismech, je považována za bezpečnou látku. Může však vyvolat průjem u kojenců, jejichž organismus jí nedokáže metabolizovat.

Stupeň škodlivosti1
Živočišného původuNE
Nevhodné pro dětiNE
Způsobující alergieNE
Škodící zdravíNE
Zakázaná v EU a ČRNE

Tabulka zobrazuje vliv E270 - Kyselina mléčná na zdraví člověka



Reklama