Reklama Otevírací doba prodejen na státní svátek 1. 5. 2024

Spotřebitelské testy - Potraviny

Povidla

Povidla

Jen málokdo by asi vsadil na to, že průmyslová povidla budou lepší než ta tradiční, vyráběná tak, jak je dělaly naše babičky. Přesně tak ale dopadl test švestkových povidel, který uspořádala redakce MF DNES společně s Potravinářskou komorou České republiky. Povidla vyráběná ve velkém v něm dopadla lépe než klasická. Záměrně jsme do testu zařadili kromě hypermarketových produktů i tři vzorky vyrobené tradičním způsobem (nebo jsme si to alespoň mysleli). Dva z nich skončily na úplném konci testovacího žebříčku a ani třetí příliš nepřesvědčil.

Eidamy

Eidamy

Eidam v testu docela příjemně překvapil. Není tak nekvalitní, jak jsme si mysleli. Platí to alespoň pro plátkové sýry s 30 procenty tuku v sušině.

Uzené maso

Uzené maso

Kolik masa je v uzeném mase? Není to tak nelogická otázka, jak by se mohlo zdát. Uzené už totiž vlastně není jen maso, ale masný výrobek s dlouhým, předlouhým výčtem složek, které jsou v něm obsaženy. Většinu z nich už známe, protože se objevují v mnoha masných výrobcích. Jedna složka nás však v testu, který připravila redakce MF DNES spolu s Potravinářskou komorou České republiky, hodně překvapila. Živočišná bílkovina, vepřový protein nebo také bílkoviny krevní plazmy.

Reklama
Pomazánkové máslo

Pomazánkové máslo

Na chleba se maže lépe než máslo. Je méně tučný, takže i méně kalorický, chutná trochu jinak než máslo, ale příjemně smetanově. Navíc je to český unikát. Pomazánkové máslo. Jedna z nemnoha skutečně původních českých potravin. Vyrábět se začalo před 35 lety. V Česku ho zná každý. Několik let už plní stránky novin. Ne kvůli své kvalitě, ale kvůli svému názvu. Ten se teď bude muset změnit. Z pomazánkového másla se na základě vyhlášky, která začne platit zhruba v polovině roku, stane tradiční pomazánkové.

Müsli tyčinky

Müsli tyčinky

Na hubnutí se příliš nehodí. Nekvalitní tuky útočící na srdce a cévy a příliš mnoho kalorií. To není bilance bramborových lupínků, ale zdravě vypadajících tyčinek.

Test DNES: Slunečnicové oleje

Test DNES: Slunečnicové oleje

Levný a neutrální, nebo drahý a zdravější? Špatně položená otázka. Jsou to odlišné výrobky a každý se hodí k něčemu jinému. Rostlinné oleje se získávají lisováním semen rostlin obsahujících tuky. Existují dva způsoby, jak z nich vytěžit rostlinný olej. Buď jednoduchým vylisováním zastudena, nebo lisováním při vysokých teplotách a vysokém tlaku. Obě metody mají své výhody i nevýhody. Platí to nejen pro slunečnicové oleje.

Trvanlivý salám Vysočina

Trvanlivý salám Vysočina

Vysočina je v Česku synonymem pro trvanlivý salám. Dnešní vysočiny přitom často trvanlivé nejsou. Prokázal to i společný test MF DNES a Potravinářské komory České republiky. Pět salámů z osmnácti mělo vyšší takzvanou aktivitu vody, než povoluje vyhláška. Znamená to, že nebyly dobře vysušené a mohou se rychleji kazit. Tři vysočiny měly nižší obsah čistých svalových bílkovin a další tři se pohybovaly na hraně legislativní ho limitu pro toto důležité kritérium, které vypovídá o kvalitě a množství použitého masa.


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s.