Spotřebitelské testy - Potraviny

Ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky

Když na ně dáte tvaroh, cukr, máslo… tak se dají jíst, ale moc si nepochutnáte. Tak lapidárně ohodnotil testované ovocné knedlíky jeden z deseti porotců, kteří posuzovali jejich chuť. Předložili jsme jim 12 mražených knedlíků z tvarohového těsta i chlazených kynutých knedlíků. Moc z nich nadšení nebyli. V tvarohových knedlících víc než tvaroh cítili brambory – výrobci totiž k tvarohu přidávají sušenou bramborovou směs – a v kynutých zase příliš droždí.

Hladké mouky

Hladké mouky

Možná se vám velikonoční mazanec nepovede tak, jak byste si přáli, a možná budete nadávat, že špatná je mouka. Není. Mouky, které nabízejí tuzemské obchody k domácímu použití, jsou vesměs dobré. A to dokonce i ty levné, které prodávají hypermarkety pod svojí vlastní značkou. Prokázal to test 14 vzorků pšeničné hladké mouky, který pro MF DNES a Potravinářskou komoru ČR zpracovali odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Druhým překvapením je, že nejdražší mouky – biomouky – se na pečení kynutého těsta příliš nehodí.       

Masné výrobky

Masné výrobky

Zhruba před rokem vypukl v Evropě velký skandál s koňským masem, které v hotových jídlech nahrazovalo maso hovězí, aniž by se o tom zákazníci dozvěděli. Chtěli jsme se přesvědčit, jak je to s masnými výrobky rok poté – zda se vnich opět neobjeví nějaká utajená konina. Koupili jsme řadu hovězích konzerv, karbanátků, kebabů, hamburgrů či gulášů, vnichž by teoreticky mohlo být místo hovězího maso koňské, a nechali je prověřit ve Státním veterinárním ústavu v Praze.

Reklama
Test hotových jídel

Test hotových jídel

Omáčky jako pudink, houskové knedlíky bez housky, místo smetany přípravek šlehačkového typu... K tomu kupa zahušťovadel a dochucovadel. Ani jeden vzorek z 13 hotových chlazených jídel, které testovala MF DNES, nezískal jedničku, ba ani dvojku. Na portálu AkcniCeny.cz tak tyto produkty ke koupi doporučovat nebudeme, jelikož žádný z nich dle našeho názoru neuspěl. Hodnocení konkrétních produktů ovšem naleznete opět v PDF, které je v rámci článku ke stažení.

Test strouhaných sýrů

Test strouhaných sýrů

V sáčku si často přinesete domů i škrob. Za cenu sýra. Profesionální kuchař používá jen pepř, který si sám namele, stejně tak by nikdy nepoužil sýr, který mu nastrouhali v továrně a zabalili do sáčku. My kuchaři amatéři jsme si ale malé pytlíčky s nastrouhaným parmazánem, ementálem nebo eidamem oblíbili. Jsou praktické, urychlují přípravu těstovin nebo pizzy. Měli bychom však o nich vědět dvě důležité věci.

Vídeňské párky

Vídeňské párky

Jsou dobré i patřičně masité. Někteří výrobci však obsah masa na obalech ještě vylepšují, a klamou tak zákazníky. Prokázal to test 18 párků ze čtyř zemí. Test nepotvrdil, že by uzeniny nabízené v tuzemských obchodech byly horší než ty ze zahraničí. Ba naopak. Párky, které si kupuje český zákazník, uspěly v testu lépe než ty, jež prodávají v Rakousku nebo Německu. Test, který uspořádala MF DNES společně s Potravinářskou komorou České republiky a časopisem Svět potravin, tedy dopadl dobře. Nutno ale dodat, že jsme ho zaměřili na hypermarketové párky té nejvyšší kvality. V obchodech jsme vybírali ty nejdražší; ceny se pohybovaly od 129 do 314 korun (u zahraničních v přepočtu z eura) za kilo.

Majonézy

Majonézy

Teoreticky se průmyslová majonéza nemusí lišit od té, kterou si připravíte doma. Základem jsou čtyři hlavní složky – vaječné žloutky, olej, voda a ocet nebo citronová šťáva. „Když je poctivá, to znamená, že má kolem 80 procent oleje, pět až šest procent žloutků a nejsou v ní žádné přídatné látky, tak je to naprosto srovnatelné,“ uvádí Kamila Míková z Vysoké školy chemicko- technologické v Praze (VŠCHT). Jsou ale takové majonézy, které si kupujeme v obchodech? Odpověď na tuto otázku měl dát společný test MF DNES a Potravinářské komory ČR, který hodnotil 16 výrobků.

Knedlíky

Knedlíky

Na to, že jsme knedlíková velmoc, je to úplná tragédie, prohlásil známý gastronomický publicista Pavel Maurer po degustaci kupovaných knedlíků, které se zúčastnil spolu s dalšími odborníky na kuchařské umění. Pozvali jsme je, aby ohodnotili 16 houskových a bramborových knedlíků, které jsme koupili v hypermarketech a doplnili několika vzorky od menších řemeslných výrobců. Moc spokojeni s tím, co jsme jim předložili, nebyli. Ba naopak, kritiky bylo víc než chvály. Mířila zejména na adresu bramborových knedlíků, houskové dopadly lépe.

Test balených salátů

Test balených salátů

Balený salát je choulostivý stejně jako mleté maso. Udělat si doma salát z několika druhů zeleniny je docela pracné. Nakoupit, umýt, nakrájet... U salátů ze sáčků stačí jen obsah vysypat do mísy, ochutit po libosti a pustit se do jídla. Není divu, že si našly své příznivce.

Špekáčky

Špekáčky

V laboratoři uspěly, ale na ohni se moc nepředvedly. Kvalitu špekáčků sledují v MF DNES dlouhodobě. Od dob před dvanácti lety, kdy se nedaly vůbec jíst, protože se na ohni vysušily nebo rozpadly, až po současnost, kdy je Evropa připsala na seznam zaručených tradičních specialit. Jaké jsou špekáčky v roce 2013? Předpisy splňují, masa mají tolik, kolik mají mít, vypadají dobře... Přesto nechutnají tak, jak bychom si u české tradiční pochoutky představovali. Žádná sláva.


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s.