Vaše poloha:

Magazín - štítek "Kuchyně"

Babiččin bylinkář: 29. Jitrocel kopinatý

Jitrocelový sirup je jedním z nejspolehlivějších prostředků k utlumení kašle i léčbě nachlazení. Pokud se tedy chcete připravit na nadcházející zimní období a vyhnout se nepříjemným onemocněním, je užívání jitrocele tou správnou volbou!

Babiččin bylinkář: 27. Bazalka pravá

Bazalka pravá se v dnešní době využívá převážně jako základ mnoha italských pokrmů, její příjemná svěží vůně však není její jedinou předností. Bazalka je co do léčebných vlastností mimořádně univerzální bylinka, která našla uplatnění v medicíně, farmacii a lidovém léčitelství.

Babiččin bylinkář: 26. Libeček lékařský

Snad každý si vybavuje chuť tradiční české bramboračky, a právě za ni vděčí tato polévka libečku. Ten ovšem není pouhým kořením, má i silné léčivé účinky, pro které je pěstován již od starověku.

Babiččin bylinkář: 25. Šalvěj lékařská

Obliba šalvěje v současné době stoupá. A není také divu, využívá se nejen k dochucování pokrmů, ale také jako léčivá rostlina, jejíchž účinků si lidé všímali již od starověku. Navíc je účinná v boji proti virům i bakteriím, její užívání je tedy vhodnou prevencí onemocnění zejména v zimních měsících.

Babiččin bylinkář: 24. Pažitka pobřežní

Je ozdobou na talíři i nenahraditelnou přísadou v české a zahraniční kuchyni. Pažitka pobřežní je bylinka, která se v současnosti těší velké oblibě a má význam nejen v gastronomii, ale také lidovém léčitelství.

Babiččin bylinkář: 23. Chmel otáčivý

Pěstováním takzvaného „zeleného zlata“ je vyhlášená celá Česká republika a není tedy divu, že u nás můžeme nalézt jedny z nejkvalitnějších odrůd této rostliny. A ačkoli je většina produkce chmelu určena pro výrobu našeho piva, nemálo se ho taktéž využívá ve farmacii i bylinkářství.

Babiččin bylinkář: 22. Kopr vonný

Kopr je jednou z bylinek typických pro českou kuchyni. Ať již máte rádi tradiční koprovou omáčku, kulajdu či nakládané okurky, připravit je bez kopru téměř nelze. Tato rostlina však má nejen silné aroma, ale také léčivé účinky, díky kterým je ceněna již od starověku.

Babiččin bylinkář: 21. Rozmarýn lékařský

Stejně jako ostatní koření má i rozmarýn neopomenutelné účinky na naše zdraví, a to nejen to fyzické, ale také psychické. Kromě dochucování pokrmů je tedy možné ho využít i jako přírodní lék na mnoho neduhů i jako prevenci.

Babiččin bylinkář: 20. Měsíček lékařský

U nás ho známe jako velmi oblíbenou dekorativní letničku, která zdobí záhony téměř v každém městě i vesnici. Měsíček lékařský však není pouze okrasná rostlina, má i všestranné užití v medicíně a farmakologii.

Babiččin bylinkář: 18. Koriandr setý

Koriandr setý je velice rozporuplná bylinka. Jen málokdo má k aroma této rostliny naprosto neutrální vztah. Ať už jste tedy milovníci či odpůrci tohoto koření, můžete ocenit jeho blahodárný vliv na naše zdraví.

Babiččin bylinkář: 17. Kmín kořenný

Kmín je rostlina známá zejména v gastronomii, kde ji používáme jako stejnojmenné koření. Možnosti jejího užití jsou však mnohem pestřejší. Jaké je uplatnění kmínu v moderní medicíně a lidovém léčitelství?

Babiččin bylinkář: 15. Majoránka zahradní

Majoránka je bylinka, která dnes jako koření nechybí v žádné domácnosti. Tato rostlina však obsahuje mnoho léčivých látek, díky kterým je vhodná také jako přírodní lék.

Babiččin bylinkář: 14. Prha chlumní

Prha chlumní je jedna z méně známých bylinek, a to převážně proto, že je v naší přírodě již poměrně vzácná. Obsahuje však velké množství biologicky aktivních látek, kterým vděčí za své léčivé vlastnosti. Proto by rozhodně neměla být opomenuta.

Babiččin bylinkář: 13. Lopuch větší

Lopuch větší je rostlina, jíž si většina z nás vybaví pro její květenství. Kulaté květy opatřené háčky, které výborně drží na oblečení i ve vlasech, zná snad každý. Nyní ovšem přichází sezóna sběru kořenů lopuchu. Jak a proč je užívat?

Babiččin bylinkář: 12. Petržel zahradní

Petržel zahradní využívá v kuchyni asi skutečně každý. Tato celosvětově známá potravina se však dá využívat i jako účinná bylinka. Jak ji pěstovat a jak působí na lidský organismus?

Babiččin bylinkář: 11. Řebříček obecný

Řebříček obecný je jednou z bylinek, které jsou v Čechách v lidovém léčitelství využívány již odnepaměti. Jaké jsou jeho účinky na lidské zdraví?

Babiččin bylinkář: 10. Tymián obecný

Tymián, široké veřejnosti známý jako mateřídouška obecná, je původní česká bylinka. V minulosti byla hojně využívána v gastronomii i léčitelství. Jaké má tato malá bylinka účinky na lidské zdraví?

Víte, jak poznat správný burčák a proč je dobré ho vždy ochutnat?

Sezóna burčáku právě začíná. Vinotéky vyvěšují cedulky s nápisem „burčák“ a kolem silnic i na náměstích rostou (jako houby po dešti) stánky, nabízející tento chutný a zdravý alkoholický nápoj. Jak ale rozeznat kvalitní burčák a nenechat se napálit?

Babiččin bylinkář: 9. Ženšen nepravý

Ženšen nepravý, méně známý příbuzný ženšenu pravého, se v tradiční čínské medicíně využívá již celá staletí. Nyní se tato bylina a produkty z ní vyrobené začínají dostávat na evropský trh. Jak ženšen působí na lidský organismus a jak ho užívat?

Jak si správně připravit zelený čaj a čeho se vyvarovat

Zelený čaj, nápoj původně rozšířený zejména ve východní Asii, si v průběhu minulých století získal na popularitě i u nás. Jak ale tento horký nápoj připravit a na co si dát pozor?

Rozmrazujte maso správně! Hrozí množení bakterií.

Určitě to znáte, chystáte se připravit oběd či večeři, ale maso je zmrzlé na kost v mrazáku. Jak ho ale správně rozmrazit? Pokud uděláte při této činnosti chybu, můžete si zadělat na vážné zdravotní potíže. Máme pro vás několik užitečných rad a tipů.

Babiččin bylinkář: 8. Konopice polní

Konopice polní je planě rostoucí nepříliš výrazná bylinka, jejíž léčivé účinky zná asi málokdo. Přesto se jedná o rostlinu, která svými vlastnostmi vyrovná i těm nejvýznamnějším bylinkám a její kvetoucí lodyhy si můžete v naší přírodě nasbírat i nyní.

Reklama

Spolupracujeme s: