Vaše poloha:

Magazín - štítek "Kuchyně"

Potravina měsíce Únor: Jablka zimní

Sezóna zimních jablek je tu! Vyzkoušejte tedy jednu z původních českých odrůd, které jindy neseženete.

Potravina měsíce Únor: Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je mimořádná houba, která obsahuje nesmírně velká množství zdraví prospěšných látek. Ty podporují regeneraci organismu a brání předčasnému stárnutí našeho těla. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a dopřejte si tuto netradiční surovinu i vy!

Potravina měsíce Únor: červená řepa

Červená řepa je zelenina s nepříliš dobrou pověstí, avšak naprosto neprávem. Při správné úpravě je nesmírně chutná, a navíc má blahodárný vliv na nás organismus. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a připravte si zdravou a lahodnou večeři!

Potravina měsíce Únor: Ředkvičky

Ředkvičky jsou oblíbená kořenová zelenina známá pro vysoký obsah minerálů a nespočet léčivých účinků. Ve vašem jídelníčku by tedy rozhodně neměly chybět!

Potravina měsíce Leden: Tuřín

Tuřín je neprávem opomíjená zelenina, kterou mnoho lidí považuje za nepříliš kvalitní. Opak je však pravdou. Nechte se tedy inspirovat našimi tipy a připravte si z tuřínu chutnou večeři.

Olivový olej: Víte, na co vše se dá použít a jaké jsou jeho druhy?

Olivový olej je jeden z nejhodnotnějších druhů oleje vůbec. Jeho chuť i prospěšnost našemu zdraví však silně závisí na jeho kvalitě i zpracování. Přinášíme vám proto přehled, který vám pomůže vybrat ten správný druh oleje pro studenou i teplou kuchyni!

Potravina měsíce Leden: Citron

Citrony se staly natolik běžnou součástí naší stravy, že si často ani neuvědomujeme jejich prospěšnost a přínos našemu zdraví. Nechte se tedy inspirovat a připravte si domácí citronádu nebo tradiční citronový koláč.

Babiččin bylinkář: 63. Puškvorec obecný

Puškvorci se někdy přezdívá „český ženšen“, a není také divu. Má blahodárné účinky na naše zdraví a jeho sladká vůně mu dodává nádech exotiky. Vyzkoušejte ho tedy i vy!

Babiččin bylinkář: 61. Rozrazil lékařský

Rozrazil lékařský je nenápadná bylinka, která má podle pověstí schopnost vyléčit téměř jakoukoli chorobu. A ačkoli mnozí z nás znají rozrazil z dětství jako všudypřítomnou „bouřku“, o jeho mimořádných léčivých schopnostech ví jen málokdo.

Babiččin bylinkář: 62. Přeslička rolní

Přeslička rolní je starobylá rostlina, kterou generace našich předků využívaly již odpradávna. Blahodárně totiž působí na zdraví ledvin a močových cest. Navíc podporuje kvalitu kůže, vlasů i nehtů a dodává jim tak pevnost i zdravý vzhled.

Babiččin bylinkář: 60. Oreláník barvířský (Achiote)

Ačkoli není oreláník barvířský v západním světě příliš známou bylinkou, po celá staletí se již využívá v tradiční jihoamerické medicíně. Slouží k léčbě i prevenci mnoha onemocnění a jeho obliba tak v současnosti stále roste.

Babiččin bylinkář: 59. Mučenka pletní

Mučenka je velmi dekorativní rostlina, kterou k léčbě nespavosti či úzkostí užívali již staří Indiáni. I v současnosti má však mučenka ve farmakologii nezastupitelnou roli a využívá se pro léčbu mnoha problémů jako jsou nervozita či úzkosti.

Potravina měsíce Leden: Artyčok

Artyčok je nesmírně zdravá zelenina, která blahodárně působí na naše játra a pomáhá detoxikovat organismus. Nechte se tedy inspirovat našimi recepty a připravte si lahodnou večeři z této netradiční suroviny.

Babiččin bylinkář: 58. Tužebník jilmový

Tužebníku se právem přezdívá přírodní aspirin. Obsahuje stejné léčivé látky jako mnohé syntetické přípravky, na rozdíl od nich však nezatěžuje naše játra. Účinně tak léčí horečky a pomáhá zmírňovat bolesti hlavy.

Babiččin bylinkář: 57. Třapatka nachová

Třapatka nachová je mimořádná bylinka oblíbená pro své dezinfekční a antibakteriální účinky. Podporuje léčbu nachlazení i chřipky a v zimních měsících tak slouží jako účinná prevence infekčních onemocnění.

Potravina měsíce Leden: Kadeřávek

Kapusta kadeřávek je otužilá zelenina, jejíž listy lze sklízet i v těch nejtužších mrazech. Je tak bohatým zdrojem vitaminů i v době, kdy nám na zahradách nic jiného neroste. Je tradiční součástí české kuchyně a její lahodná chuť ozvláštní mnoho pokrmů.

Babiččin bylinkář: 54. Oman pravý

V zimních měsících, kdy může docházet k oslabení naší imunity, je důležité pečovat zejména o zdraví našich plic a dýchací soustavy obecně. Vyzkoušejte proto oman, který je účinný nejen v boji s respiračními onemocněními.

Babiččin bylinkář: 53. Boldovník vonný

Boldovník je tajuplná jihoamerická rostlina, která se v tradiční medicíně využívá již po tisíce let. Účinně léčí celou řadu onemocnění jater, žlučníku i trávicí soustavy.

Potravina měsíce Prosinec: Brambory

Brambory se staly téměř českou národní plodinou a není také divu! Jsou nedílnou součástí tradiční české kuchyně, a navíc jsou nesmírně zdravé. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a přesvědčte se, že brambory nejsou pouhou všední přílohou.

Babiččin bylinkář: 52. Ibišek

Ibišek je nádherně kvetoucí rostlina, jejíž květy zdobí naše byty i zahrady. Málokdo však ví, že je také léčivou bylinou, ze které se můžeme připravit ibiškový čaj i osvěžující letní drinky.

Babiččin bylinkář: 51. Kerblík třebule

Kerblík třebule je dnes již téměř zapomenutá bylinka našich babiček, historicky je však součástí mnoha tradičních staročeských pokrmů. V současnosti jeho obliba opět roste a jako nenáročnou letničku si ho můžete na zahrádce vypěstovat i vy.

Babiččin bylinkář: 50. Saturejka horská

Saturejka je silně aromatická bylinka, kterou často používáme, aniž bychom o tom věděli. Je totiž nenahraditelnou součástí mnoha směsí koření. Často se také využívá jako léčivka, která účinně bojuje s trávicími obtížemi a záněty.

Reklama

Spolupracujeme s: