Vaše poloha:

Magazín - štítek "Kuchyně"

Babiččin bylinkář: 46. Guarana

Cítíte se vyčerpaní a bez energie? Nebo byste jen rádi shodili pár kilo? Vyzkoušejte guaranu! Má mimořádné stimulační účinky, zbystřuje mysl a zlepšuje náladu, navíc výrazně urychluje spalování tuku...

Potravina měsíce Prosinec: Celer

Celer je mimořádná zelenina s řadou zdravotních benefitů. Navíc je nízkokalorický a neobsahuje téměř žádný tuk, díky čemuž je ideální dietní potravinou. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a dopřejte svému tělu tolik potřebné živiny bez výčitek svědomí!

Babiččin bylinkář: 45. Borovice lesní

Borovice je nenápadný strom s mimořádnými léčivými vlastnostmi. Pomáhá při onemocněních dýchacích cest a je proto ideální volbou pro sychravá zimní období. Užívat ji můžeme jako čaj i sirup, který si oblíbí zejména ti nejmladší.

Babiččin bylinkář: 44. Fenykl obecný

Fenykl se využívá jako koření, zelenina i léčivka již mnoho staletí. Dnes je přitom neprávem přehlížen, protože často nevíme, jak s ním v kuchyni naložit. Nechte se tedy inspirovat a vychutnejte si jeho netradiční chuť!

Babiččin bylinkář: 43. Bříza bělokorá

Bříza bělokorá má blahodárný vliv na ledviny a pročišťuje organismus. Připravte si tedy březový čaj či limonádu a zbavte své tělo nežádoucích látek!

Potravina měsíce Listopad: Špenát

Špenát je nízkokalorická vitaminová bomba! Vyzkoušejte jeden z našich receptů a zjistěte, jak tato chutná zelenina prospívá našemu zdraví.

Babiččin bylinkář: 42. Lichořeřišnice

Lichořeřišnice je velmi účinné přírodní antibiotikum, které vás zbaví všech druhů zánětů. Jde navíc o velice dekorativní rostlinu, která svými květy prozáří každou zahrádku.

Babiččin bylinkář: 41. Bez černý

Přichází doba sběru bezinek! Neváhejte tedy a nasbírejte si plody plné vitaminů a antioxidantů - můžete si z nich připravit likér, který vás zahřeje a dodá vašemu tělu tolik potřebné živiny.

Babiččin bylinkář: 40. Rukola

Rukola svou netradiční pikantní chutí jistě zaujme mnoho milovníků dobrého jídla. Tato zelenina má však také léčivé účinky, pro které je ceněna již od starověku!

Potravina měsíce Listopad: Pórek

Pórek je poměrně opomíjená zelenina, ovšem naprosto neprávem. Při správné úpravě je velice chutný, navíc obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Neváhejte tedy a vyzkoušejte jeden z našich skvělých receptů!

Babiččin bylinkář: 39. Vanilka pravá

Krásná orchidej, léčivá bylinka i cenné koření – tím vším je vanilka pravá, kterou pro její vůni i léčivé vlastnosti využívali již staří Aztékové. Dopřejte si ji i vy!

Babiččin bylinkář: 38. Pelyněk pravý

Často se říká, že je něco „hořké jako pelyněk“. Je pravdou, že pelyněk je bylinka nesmírně hořká, je ovšem také velice účinná. Napomáhá trávení a využívá se k léčbě mnoha potíží s ním spojených.

Babiččin bylinkář: 37. Brusnice borůvka

Borůvky se díky své chuti těší veliké oblibě, mají ovšem mnohem více předností. Patří mezi nejzdravější ovoce vůbec a obsahují dokonce více antioxidantů než jakákoli jiná potravina!

Potravina měsíce Listopad: Kapusta

Na kapustu mnoho z nás nemá ty nejlepší vzpomínky. Jedná se přitom o velice chutnou zeleninu, které může co do obsahu vitamínů a minerálů konkurovat jen málokterá jiná. Vyzkoušejte jeden z našich receptů a doplňte si potřebné živiny!

Babiččin bylinkář: 36. Ostropestřec mariánský

Současný styl života namáhá naše játra více než kdy dříve. Nadměrná konzumace alkoholu, léčiv a jiných syntetických látek může tento orgán dlouhodobě poškozovat. Jak se tedy o játra správně starat? Stačí užívat ostropestřec!

Babiččin bylinkář: 35. Hluchavka nachová

Hluchavka nachová je součástí mnoha moderních léčiv, není však na poli přírodní medicíny žádným nováčkem. Na našem území se využívá pro léčbu mnoha onemocnění již od 16. století. Vyzkoušejte její léčivé účinky i vy!

Babiččin bylinkář: 34. Smetánka lékařská

Pampelišku mnozí z nás vnímají spíše jako nepříjemný plevel v našich trávnících. Pravdou ovšem je, že smetánka našla všestranné využití v medicíně i farmakologii, a to zejména jakožto bylinka, která má blahodárný vliv na trávicí soustavu a ledviny.

Potravina měsíce Listopad: Hlávkové zelí

Zelí je stále častěji zmiňováno jako tzv. superpotravina. Není také divu, obsahuje nesmírně vysoká množství vitaminů i minerálních látek. Využijte tedy stávající sezóny a připravte si ze zelí chutnou večeři. Uděláte tím i něco pro své zdraví!

Babiččin bylinkář: 33. Kozlík lékařský

Trpíte nespavostí, stresem či úzkostmi? Pokud ano, pak je pro vás kozlík tou správnou volbou. Jako uklidňující prostředek ho užívaly již naše babičky a v moderním hektickém světě jeho obliba stále roste. Pomáhá totiž tlumit psychické napětí, zklidňuje mysl, zmírňuje stres a pomáhá proti depresím. V tomto ohledu jde dokonce o jednu z nejúčinnějších bylinek vůbec...

Babiččin bylinkář: 32. Čekanka obecná

Čekanka je krásná rostlina, jejíž velké modré květy zdobí okolí cest a silnic po celé ČR. Má však i praktické využití. Můžeme se s ní setkat v bylinných směsích a léčivech, ale svůj význam má i v gastronomii.

Babiččin bylinkář: 31. Sléz lesní

Krásná dekorativní květina s velkými barevnými květy, která se se hodí na každou zahrádku. Právě takovou rostlinou je sléz, který můžeme na záhoncích obdivovat v mnoha barvách od bílé či růžové až po temně fialovou. Sléz ovšem není pouze okrasná rostlina, má mnoho léčivých účinků, díky kterým se také stal oblíbenou rostlinou ve farmacii.

Babiččin bylinkář: 30. Divizna velkokvětá

Divizna je jednou z nejdéle užívaných léčivých rostlin, a proto se často užívá jako přísada do mastí, léků i čajových směsí. Navíc nás na ní mohou kromě léčivých vlastností potěšit i její krásné, dekorativní květy, kterými projasní každou zahrádku.

Reklama

Spolupracujeme s: