Mezi úplně nejoblíbenější a nejvyhledávanější potraviny patří
maso. Důležitý zdroj bílkovin a látek budujících organismus. Na trhu najdeme různé druhy masa od drůbežího, přes vepřové, hovězí, králičí až po jehněčí, zvěřinu a další. Mezi tučná masa a v českých domácnostech nejvyužívanější druhy masa patří zejména
vepřové maso, které má vysokou energetickou hodnotu – vepřová krkovice,
vepřová plec, vepřová pečeně, či vepřová panenka. Druhým oblíbeným druhem masa je hovězí. To se dostává na stůl v různých podobách. V celku jako
hovězí pečení, na plátky jako biftek, na kostky na guláš či mleté například v burgerech. Za dietnější maso je bráno
maso kuřecí. Oblíbená jsou kuřecí prsa, kuřecí křidélka, kuřecí horní stehna, či stále oblíbenější kuřecí stehenní řízky. Z masa se pak dále vyrábí ne méně oblíbené
uzeniny, salámy, šunky, klobásky, párky a další.